Weblijn
Image default
Bedrijven

Groepsdynamiek in de verstandelijk gehandicaptenzorg

De groepsdynamiek in de gehandicaptenzorg is divers, daarom laten we de 4 meest voorkomende taken zien die je als begeleider ondervindt en hoe er mee omgaat. vul ook voor het gemak even de seo vragenlijst in 

Drukte verminderen

Waar de mensen nog moeten wakker worden tijdens het ontbijt, ontstaat er een andere sfeer in de loop van de dag. Denk hierbij aan meer contact zoeken, een plagerijtje uitdelen en vragen om aandacht. Hierdoor verandert de sfeer, waardoor je de rust omarmt door samen iets te drinken, een spelletje spelen of een wandeling maken. Met andere woorden: de angel uit een situatie halen door te zorgen voor afleiding is een effectief hulpmiddel in de gehandicaptenzorg.

Strijd ombuigen in positiviteit

Overal waar mensen zijn, ligt strijd op de loer, doordat ze constant elkaar langs een meetlat houden en de grenzen opzoeken. Vervolgens raken mensen geëmotioneerd en is de volgende fase met irritaties opkomst. Dit kun je natuurlijk niet helemaal voorkomen, aangezien zulke interacties blijven, maar je treft wel voorbereidingen, door bijvoorbeeld tegenstrijdige karakters aan verschillende tafels te zetten, conflicten uit te spreken en trainen op een hechte connectie, omdat een verbinding leidt tot meer groepscohesie en daarna lossen strubbelingen zichzelf op, doordat ze de uitkomsten kennen van tegenwerking, namelijk het tegenovergestelde van een glimlach en plezier. En daar heeft niemand baat bij.

Plannen maken

Structuur brengt rust en orde in de gehandicaptenzorg, een opzet stimuleert immers zelfstandigheid, met een kleinere rol voor de begeleider als gevolg. Bovendien versterk je zo groeikansen. Een voorbeeld: iemand gaat iedere ochtend met het busje naar school en wordt diezelfde middag teruggebracht, terwijl deze persoon ook zelfstandig op de fiets het gebouw kan bereiken. Daarvoor is echter in eerste instantie hulp bij nodig, en een draaiboek is de perfecte opstap naar het doel. Schrijf samen met de leerling een stappenplan en oefen dagelijks een actie, hiermee bouw je aan een automatisme.

Omgaan met langzamer begrip

Ook al is de leercurve soms iets langer, meer leren is een vooruitzicht, dankzij de kracht van herhaling. En dat is mogelijk voor zowel grote als kleine taken, zoals groente koken, bed opmaken, financiën beheren, een baan vinden, omgaan met feedback en alcohol met mate nuttigen. Verdiep je daarom in de materie om het leerproces op een boeiende manier te bevorderen. Hierdoor blijven de betrokkenen gemotiveerd.